PED4 - Goochelen met aandacht: tactisch omgaan met lastig leerlinggedrag


Startdatum: 27 oktober 2023

Tijd: 16.30-19.00
Locatie: Restaurant PEX, Evert Wijtemaweg 5, Den Haag


Aandacht geven is een vorm van strelen.
Geen aandacht geven is een vorm van slaan.
Wat je aandacht geeft groeit.

Aan deze zinnetjes zie je dat aandacht een fundamenteel begrip is voor iedereen die opvoedt. Aandacht vragen, aandacht trekken, aandacht geven en aandacht krijgen is kenmerkend voor de dagelijkse interactie tussen een docent en een leerling. Lesgeven is een gerichte vorm van aandacht geven. Een docent lijkt soms op een goochelaar: hij maakt contact, richt de aandacht, verplaatst de aandacht. 

Maar leerlingen kunnen vaak beter goochelen dan docenten. Zij goochelen de aandacht weg van de plek of het onderwerp dat werkelijk om draait.

Door ‘slim’ (tactisch) om te gaan met wat je, als docent, wel en wat je geen aandacht geeft, kun je (bijvoorbeeld) escalatie van een conflict voorkomen. Je brengt je het conflict in een rustiger vaarwater en blijft in contact.

Wat leer je/waar kun je de volgende dag mee aan de slag?

Met behulp van goocheltrucs, simulatie en verhalen uit de alledaagse lespraktijk laat Bas Jacobs de docenten zien/ervaren hoe ze ‘goochelen met aandacht’ kunnen herkennen en toepassen.

Je gereedschapskist als docent wordt aangevuld.

De training is een feest van herkenning.


Bas Jacobs


Bas Jacobs is docent Nederlands en drama op de scholengemeenschap voor VMBO/HAVO/VWO het Baken in Almere, ook trainer non-verbale communicatie voor leerkrachten en begeleider voor nieuwe docenten.
 Bas Jacobs


Inschrijven